Bezglutenowe Kokosowe kruche ciasteczka

glowne

Ciasteczka na każda okazję, są dietetyczne, zdrowe, a do tego idealne dla alergików dużych i małych.

Najważniejsze jest to, że ratują nas w momentach kiedy dopada nas ochota na słodycze.

Wystarczy dwie sztuki i już pojawia się uśmiech na twarzy.

Bezglutenowe Kokosowe kruche ciasteczka
Drukuj
Składniki
  1. ½ szklanki mąki z ciecierzycy + 1 łyżka
  2. 1/3 szklanki mąki kokosowej
  3. 4 łyżki skrobi ziemniaczanej u mnie tapioki
  4. ½ szklanki oleju kokosowego (płynnego)
  5. 1/3 szklanki cukru kokosowego lub innego zdrowego cukru
  6. 2 łyżki mleka kokosowego pełnotłustego
  7. wanilia w dowolnej postaci
Sposób przygotowania
  1. W dużej misce wymieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę kokosową i skrobie ziemniaczaną.
  2. W średniej misce za pomocą miksera ubijamy na średnich obrotach olej kokosowy z cukrem przez 2 minuty, aż połączą się w gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe i wanilię i ubijamy jeszcze minutę na gładką masę.Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do momentu połączenia.
  3. Przed upieczeniem najlepiej schłodzić ciasto do 1 godziny w lodówce.
  4. Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, zgniatamy i układamy na papierze do pieczenia.
  5. Pieczemy w 200C około 20 minut.
  6. Ciastka studzimy na kratce.
Informacje dodatkowe
  1. Wychodzi 16 ciasteczek.
  2. Ciasteczka można przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.
http://www.gotowaneendorfiny.pl/