Sałatka szwedzka

20160809_092956

Zamykanie lata w słoikach i ten moment, kiedy w środku zimy możemy ogrzać się wspomnieniami.

Mnie jednak ta sałatka najbardziej kojarzy się z imprezami podczas których ja i mój cioteczny brat siedzieliśmy pod stołem i podsłuchiwaliśmy rozmowy dorosłych.

U mnie w domu mimo mnóstwa przetworów jakie robiła mama, takiej sałatki nie było.

Sałatkę szwedzką mocno octową serowała kochana ciocia Basia,

wspomnienia są w tym momencie bezcenne.

Moja sałatka ma minimalną ilość octu, bo nie jestem jego zwolenniczką.

A jak wasze przetwory już zrobione?

Sałatka szwedzka
Drukuj
Składniki
  1. 3 kg ogórków
  2. 2 marchewki
  3. 2 cebule
Roztwór
  1. 14 szklanek wody
  2. pół szklanki soli
Zalewa
  1. 1 szklanka cukru kokosowego
  2. 1 ½ szklanki octu 10%
  3. 6 szklanek wody
Sposób przygotowania
  1. Ogórki ze skórką kroimy na plastry za pomocą noża lub tarki, u mnie było pół na pół, bo skaleczyłam palec tarką .
  2. Ogórki zalewamy roztworem na 2 godziny.
  3. Po tym czasie odcedzamy ogórki.
  4. Do każdego słoika dodajemy ziele angielskie 2 ziarenka, pieprz czarny 2 ziarenka , kilka piórek cebuli, kilka plastrów marchewki u mnie około 5 plastrów na słoik.
  5. W tym czasie przygotowujemy zalewę, jak będzie zaczynała się gotować wlewamy ją do słoików tak, żeby zakrywała ogórki, powinno zostać od góry około 2 cm.
  6. Kolejno w osobnym garnku wyłożonym ściereczką gotujemy wodę, jak będzie ciepła wkładamy słoiki.
  7. Pasteryzujemy sałatkę od momentu zagotowania 15 minut na malutkim ogniu.
  8. No i gotowa!
Informacje dodatkowe
  1. Wyszło 10 słoiczków.
http://www.gotowaneendorfiny.pl/