Omlet z parmezanem, szynką i warzywami

2016-08-15-21-14-29

Śniadanko tym razem nie całkiem białkowe, ale weekendy rządzą się swoimi prawami.

Omlet, który idealnie zaspokoi wielki głód.

Zapewne niejednokrotnie budzicie się z poczuciem, że jesteście strasznie głodni i wtedy z pomocą nadchodzi ten omlet.

Omlet z parmezanem, szynką i warzywami
Drukuj
Składniki
  1. 5 jaj
  2. 2 łyżki mąki kokosowej można zastąpić siemieniem lnianym, mąką żytnią, mąką migdałową
  3. ½ papryki żółtej
  4. ½ papryki czerwonej
  5. ½ cebuli czerwonej
  6. ½ szklanki parmezanu
  7. 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, można zastąpić dowolną wędliną
  8. przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka do smaku
  9. olej
Sposób przygotowania
  1. Kroimy wędlinę i warzywa w drobną kostkę.
  2. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy mąkę, przyprawy, parmezan,
  3. wlewamy na rozgrzaną patelnie, kolejno dodajemy warzywa i wędlinę.
  4. Omlet pieczemy na średnim ogniu do ścięcia dolnej części,
  5. później przykrywamy pokrywką i czekamy, aż góra się zetnie.
Informacje dodatkowe
  1. Masa jest za ciężka i niestety nie da się jej przerzucić,
  2. można rozłożyć masę na dwie patelnie, wtedy lżejsza,
  3. spokojnie da się przełożyć na drugą stronę.
  4. Omlet na dwie lub trzy porcje.
http://www.gotowaneendorfiny.pl/