Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

2017-12-09-09-03-12

Święta za pasem, a ja delikatnie mówiąc w proszku. No cóż jesteśmy z mężem na etapie wielkich zmian, stąd moja długa nieobecność. Sprzedaliśmy swoje mieszkanko zwane „Muchomorkiem”, małe, przytulne i z mnóstwem wspomnień <3 .

Rozpoczyna się przed nami nowy nieznany etap, uśmiech pojawia się na mojej twarzy. Cieszę się jak małe dziecko będę miała swoje królestwo czyli kuchnie z piekarnikiem, a nie prodiżem w którym to piekłam do tej pory.

Jeszcze trochę cierpliwości….
Póki co przedstawiam sernik, których na blogu wiele, ale z taką ilością dodatków pojawia się po raz pierwszy.
Miałam obawy co do niego, bo mąka nie jest moim sprzymierzeńcem, ale efekt końcowy mnie zachwycił:)
Propozycja idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, lekka, z zamiennikiem białego cukru sprawi, że święta będą jeszcze przyjemniejsze.
To co do roboty :)

Sernik z brzoskiwniami na kruchym cieście
Drukuj
Kruche ciasto
  1. 3 szklanki mąki
  2. 3 żółtka
  3. 1 całe jajko
  4. 2 łyżki miodu
  5. 150g masła
  6. 1 łyżka jogurtu naturalnego
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piana
  1. 6 białek jaj pozostałych z masy serowej+ 3 z kruchego ciasta
  2. 2 łyżki erytrolu/ksylitolu
  3. szczypta soli
Masa serowa
  1. 6 żółtek
  2. 1 kg serka President z wiaderka
  3. 1 ricotta
  4. 1 budyń waniliowy
  5. 1/2 szklanki ksylitolu
  6. 1 łyżka cukru waniliowego domowego* lub sklepowego
  7. aromat waniliowy
  8. puszka brzoskwiń w syropie 420 g
Sposób przygotowania
  1. Kruche ciasto wyrabiamy najlepiej dzień wcześniej, chłodzimy w zamrażalniku.
  2. Wyjmujemy 2 h przed planowanym pieczeniem.
  3. Dużą firmę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.
  4. ¾ ciasta ścieramy na dno formy i formujemy palcami, ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku 10 minut/200C.
  5. W tym czasie ubijamy pianę na sztywno.
  6. Odsączamy brzoskwinie na sitku i kroimy w kostkę.
  7. Na podpieczony spód wylewamy masę serową wcześniej miksując ją na gładko około 3 - 5 minut.
  8. Układamy brzoskwinie, wykładamy sztywną pianę i ścieramy pozostałą część ciasta.
  9. Wkładamy do piekarnika na 60 minut/200 stopni góra/dół.
Informacje dodatkowe
  1. Cukier waniliowy z przepisu mojej przyjaciółki: ksylitol, laska wanilii przecięta na pół wyjęty środek. Cukier mieszamy co jakiś czas i pozostawiamy z laską wanilii w słoiczku. Korzystamy jak z cukru waniliowego.
  2. Ksylitol można dodawać w większyć ilościach i zastępować go erytrolem, stewią, zdrowymi zamiennikami cukru.
http://www.gotowaneendorfiny.pl/