Pączki na „Chudy Czwartek”

2018-01-30-12-40-35

Bardzo smaczna i o wiele mniej kaloryczna, a tym samym zdrowsza imitacja tradycyjnych pączków.

Na co dzień korzystając z mąki pszennej będziecie zawiedzeni rezultatem, ale jeśli z jakiś przyczyn chcecie przerzucić się na mąkę żytnią jest to świetna alternatywa na „Tłusty Czwartek”.

Bułeczki, pączki jak zwał tak zwał!

Pączki na "Chudy Czwartek"
Drukuj
Składniki
  1. 3,5 szklanki mąki żytniej u mnie typ 600
  2. 16 g suchych drożdży
  3. 5 łyżek erytrolu z wanilią
  4. szczypta soli
  5. 200 ml mleka
  6. 3 jajka u mnie duże
  7. 80 g roztopionego masła
  8. marmolada, dżem domowy
Lukier
  1. Zmielony erytrol + cytryna
Sposób przygotowania
  1. Mąkę należy przesiać przez sito, dodać resztę suchych składników.
  2. Cukier z wanilią robię sama z laski wanilii i erytrolu,
  3. mam go w słoiczku i w razie potrzeby używam.
  4. Do suchych składników dodajemy w temperaturze pokojowej mokre składniki,
  5. masło powinno być przestudzone po rozpuszczeniu.
  6. Mąkę wsypujemy po woli, bo może się okazać,
  7. że wasze jajka są mniejsze od moich i będziecie potrzebowali jej mniej,
  8. zacznijcie od 2 szklanek.
  9. Ciasto po zagnieceniu przykrywamy ściereczką i trzymamy w ciepłym miejscu przez godzinę.
  10. Po godzinie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką,
  11. kroimy na 2 części.
  12. Jedną z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek wycinamy szklanką koła
  13. i nadziewamy je domowa konfiturą,
  14. kolejno druga część to samo.
  15. Zamykamy szczelnie bułeczki, żeby jak najmniej konfitury wydostało się na zewnątrz.
  16. U mnie średnio udany zabieg :D
  17. Pieczenie około 40 minut w 180/200.
  18. Jeśli chodzi o piekarnik to musicie indywidualnie obserwować pączki u siebie.
Informacje dodatkowe
  1. Mąka żytnia jest ciężka w obróbce, dlatego jeśli będzie taka potrzeba użyjcie jej więcej
  2. i nie zrażajcie się tym, że nie współpracuje i klei się do rąk. Ja osobście nie używam wałka.
http://www.gotowaneendorfiny.pl/