Barszcz biały na naturalnym zakwasie

glowne

Myślę, że nie trzeba wiele mówić, każdy z nas ma swoje wspomnienia z dzieciństwa

i ten barszcz jest najlepszym powrotem do tamtych czasów.

Babcia byłaby ze mnie dumna:)

Barszcz biały na żytnim zakwasie
Drukuj
Składniki
  1. ½ kg pręgi wołowej
  2. 3 małe podudzia
  3. 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  4. 1 marchewka
  5. 1 mała pietruszka
  6. 2 garści kiszonej kapusty
  7. 1 litr żytniego zakwasu na barszcz
  8. 3 liście laurowe
  9. 5 x ziele angielskie
  10. 1 łyżeczka vegety domowej
  11. 1 łyżka majeranku
  12. 1 łyżka suszonej pietruszki
  13. 3 łyżki chrzanu
  14. sól, pieprz do smaku
  15. masło do smażenia kapusty
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy wywar z 2 litrów wody z zielem, liśćmi, mięsem, warzywami.
  2. Długość gotowania zależy od ilości mięsa u mnie ponad godzinę ze względu na wołowinę.
  3. Jeśli wygotuje się duża część wody można ją uzupełnić przegotowaną.
  4. Z wywaru wyjmujemy miękkie mięso i po ostygnięciu kroimy drobno, to samo z marchewką (pietruszki nie dodałam).
  5. Kapustę kiszoną siekamy drobno, podsmażamy 3 minutki na masełku i wrzucamy do barszczu + pokrojone mięso.
  6. Dolewamy dobrze wymieszany zakwas i gotujemy jeszcze 30 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy 3 jajka ugotowane na twardo + kiełbasę pokrojoną w kostkę
  8. Jajka kroimy na ćwiartki.
Informacje dodatkowe
  1. Najlepszy na drugi dzień:P Chodź ja wyjadałam z gara zaraz po ugotowaniu :P
http://www.gotowaneendorfiny.pl/