LIFESTYLE

K27 (250 x 160)_800x524

Karob

Co to jest ten karob ?,hm….wygląda jak kakao, albo kawa. Jest troszkę jaśniejszy, ale nie gorszy 😉 Wytwarzany z miąższu owoców drzewa karobowego, nazywany jest mączką chleba świętojańskiego.

Najważniejsze jest to, że karob nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina, a tym samym jest bezpieczny dla dzieci. Jest bogaty w magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, mangan, bar, miedź oraz nikiel. W porównaniu z kakao karob ma zdecydowanie więcej miedzi i cynku i trzy razy więcej wapnia. Posiada również mnóstwo witamin A, D, E oraz z grupy B. Ma w sobie dużo błonnika i białka. Korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Obniża poziom cholesterolu, nie powoduje wzrostu ciśnienia krwi, a jest także polecany dla diabetyków, ponieważ jest naturalnie słodki, lecz mimo to nie przyczynia się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Dodatkowo karob wpływa na procesy trawienne i wspiera perystaltykę jelit. Nie wiem jak Wy ja zapewne nie zrezygnuję z kakao, które wzbudza we mnie najmilsze wspomnienie dzieciństwa, ale potraktuje karob jako zdrową alternatywę i pozwolę mu zagościć na stałe w kuchennej szafce.