Bułki żytnie polecają się na śniadanie :)

IMG-20190515-WA0005

Przepyszne bułeczki z mąki żytniej u mnie typ 600.

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzają się w podróży, sprawdzone !

Przepis zdobyłam od instagramowej koleżanki #judyta_rozbicka za co bardzo dziękuję :)

Bułki żytnie
Drukuj
Składniki
  1. 1/2 kg mąki żytniej
  2. 20 dkg drożdzy
  3. 1,5 łyżeczki cukru
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 3 łyżki masła
  6. 3 łyżki ziaren chia do posypania bułeczek
Sposób przygotowania
  1. Drożdze mieszamy z 3 łyżkami mleka, cukrem i łyżką mąki.
  2. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski.
  3. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone przestudzone masło.
  4. Wyrabiamy ciasto.
  5. Z przygotowanego ciasta formujemy owalne bułeczki.
  6. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięte bułeczki posypujemy ziarenkami chia, pieczemy w 190C/25 minut
http://www.gotowaneendorfiny.pl/