Chleb z kaszy gryczanej niepalonej

2019-03-31-08-53-18

Chleb można nazwać jednoskładnikowym, bo robi się go tylko z kaszy gryczanej niepalonej,

dodatkiem są przyprawy i opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni.

Wypiek ten odkryłam kilka lat temu na wychodzeniu z Postu Dr Dąbrowskiej.

Jest fajnym zamiennikiem kaszy lub ryżu dla tych z was, którzy nie mają 15 minut na gotowanie.

Chlebek można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Drukuj
Składniki
  1. 500g kaszy gryczanej niepalonej
  2. 2 garście słonecznika
  3. 2-3 łyżeczki soli himalajskiej
  4. woda (u mnie woda przegotowana, wystudzona, zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę.
  2. Po 1-dniu moczenia zblenduj kaszę.
  3. Dodaj słonecznik i sól.
  4. Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (ja swoją natłuściłam olejem kokosowym). Przelej ciasto do formy i zostaw jeszcze na godzinkę.
  5. Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy).
Informacje dodatkowe
  1. Jeśli pozostanie za dużo wody przed zblendowaniem nie wylewaj jej, odlej do naczynia i po zblendowaniem jak masa będzie za gęsta dolej wody.
http://www.gotowaneendorfiny.pl/